Declaratia 112, cea referitoare la obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozit pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, a suferit modificari, astfel ca angajatorii trebuie sa fie foarte atenti la ce venituri trebuie sa raporteze.
Potrivit OPANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, in vigoare de la 11 decembrie 2023 si publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1112 si 1112 bis din 11 decembrie 2023, noua structura a declaratiei 112 trebuie avuta in vedere pentru raportarea veniturilor aferente lunii noiembrie 2023.
In noua declaratie, se vor raporta, pe langa veniturile deja existente in structura anterioara a declaratiei, si urmatoarele venituri, in mod defalcat:
– Venituri impozabile, respectiv:
– Prestatii suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate potrivit legii, altele decat cele prevazute la alin. (2) lit. k) din Codul fiscal, impozabile, conform art. 76 alin. (2) lit. k^1) din Codul fiscal (nota: acestea sunt alte prestatii, in bani sau in natura acordate in baza clauzei, altele decat indemnizatiile de delegare/detasare;
– Venituri neimpozabile, conform art. 76 alin. (4) din Codul fiscal, respectiv:
– Cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, conform art. 76 alin.
(4) lit. a) din Codul fiscal;
– Ajutoare de natura celor prevazute la art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.
– Venituri neimpozabile, conform art. 76 alin. (4^1) din Codul fiscal (cele care se includ in plafonul maxim de 33%), respectiv:
– Prestatii suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate neimpozabile, conform art. 76 alin. (4^1) lit. a) din Codul fiscal;
– Contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul individual de munca sau in regulamentul intern, conform art. 76 alin. (4^1) lit. d) din Codul fiscal.
In plus, raportarea pentru sectorul constructii/agricol si in industria alimentara, va cuprinde atat numarul de zile lucrate in Romania, cat si numarul de zile lucrate in afara Romaniei.
Tot cu titlu de noutate, in noua declaratie, caseta “Salariati, cetateni straini sau apatrizii aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina” – se bifeaza in cazul salariatului care este cetatean strain sau apatrid aflat in situatii deosebite, provenit din zona conflictului armat din Ucraina (NOTA: in aplicatie se va completa cu valoarea DA pentru acei salariati care se incadreaza in prevedere)
In ceea ce priveste salariatii detasati, noua structura a declaratiei cuprinde si informatia privind platitorul de venit al salariatului detasat, informatie care anterior nu se includea.