Contractul prin agent de munca temporara este o optiune viabila pentru companiile care au nevoie de angajati doar pentru o anumita perioada de timp.
Exista o serie de avantaje pentru organizatia care alege sa lucreze prin contracte de agent de munca temporara.
De ce sa optezi pentru un agent de munca temporara?
Numarul de contracte incheiate intre agentul de munca temporara si compania care necesita personal nu este limitat.
Durata misiunii de munca temporara se stabileste pentru un termen maxim de 24 de luni. Perioada poate fi prelungita pe perioade succesive care, adaugate la durata initiala, nu poate duce la depasirea unei perioade de 36 de luni.
Compania incheie, in forma scrisa, un contract de punere la dispozitie cu agentul de munca temporara pentru a putea dispune de salariatul angajat prin contract de munca temporara. Astfel angajator este agentul de munca temporara, iar companiei client doar “ii este pus la dispozitie” personalul de care are nevoie, cat timp are nevoie.
Contractul de punere la dispozitie:
- parti sunt doar compania utilizatoare si agentul de munca temporara;
- se incheie pe durata determinata;
- trebuie sa cuprinda: durata misiunii, caracteristicile specific postului (calificarea necesara, locul executarii misiunii, programul de lucru), conditiile concrete de munca, echipamentele de protective si munca utilizate de salariatul temporar, valoarea comisionului pentru agentul de munca temporara, remuneratia salariatului, conditiile in care se poate refuza un salariat temporar etc.
In acelasi timp, compania poate oferta salariatul temporar cu un contract individual de munca dupa indeplinirea misiunii. Codul muncii prevede ca nula orice clauza care ar interzice aceasta angajare. Singura limitare se refera la faptul ca o companie nu poate beneficia de serviciile salariatului temporar daca urmareste inlocuirea un salariat al sau cu contract de munca suspendat ca urmare a participarii la greva (art. 93 din Codul muncii).
Cum se face plata salariatului temporar
Contractul de munca temporara este un contract individual de munca, incheiat intre agentul de munca temporara si salariatul temporar, pe durata unei misiuni. In afara elementelor specifice oricarui contract individual de munca, sunt trecute si conditiile in care urmeaza sa se desfasoare misiunea, durata misiunii, identitatea si sediul utilizatorului, precum si cuantumul si modalitatile de remuneratie a salariatului temporar.
Exista si posibilitatea incheierii unui contract cadru pe durata nedeterminata intre agentul de munca temporara si salariat. In acest caz, in perioada dintre doua misiuni, salariatul temporar este la dispozitia agentului de munca temporara. Pentru fiecare noua misiune se va incheia un contract de munca temporara.
Agentul de munca temporara este cel care plateste salariul persoanei angajate, el va retine si vira toare contributiile si impozitele datorate de salariat si va plati contributiile stabilite de lege. Totodata, agentul este si cel care are prerogativa luarii oricaror masuri disciplinare impotriva salariatului sau concedierii acestuia, potrivit dispozitiilor Codului Muncii.
Mai mult, dupa cum se specifica in art. 12 a HG 1256/2011 care reglementeaza conditiile de functionare si procedura de autorizare a agentului de munca temporara, acesta are obligatia de a tine evidenta si de a inregistra contractele de munca temporara in Registrul general de evidenta al salariatilor.
Salariatului temporar i se poate stabili o perioada de proba cu referire la misiunea pe care o are de executat. Durata acesteia depinde de perioada contractului de munca temporara.
Te-ar mai putea interesa si:
Dosarul de personal
Studiu HR Club: Smartree Romania, prima alegere in servicii de administrare HR
De ce sa investesti intr-un soft de resurse umane?