Fluturasul de salariu este obligatoriu?

Plata salariului se dovedeste de catre angajator prin semnarea statelor de plata si a oricaror altor documente justificative care demonstreaza efectuarea platii salariului catre angajatul indreptatit, conform art. 168 din Codul Muncii.

In ceea ce priveste fluturasul de salariu, legislatia nu prevede nimic in mod expres referitor la acesta. Fluturasul de salariu reprezinta practic un document informativ eliberat angajatului care, de regula, se pastreaza de catre angajat.

In practica exista companii care:

  • listeaza si distribuie fluturasi de salariu catre angajati in fiecare luna, dupa plata salariilor;
  • au optat pentru un sistem web-based, precum modulul MyStaff Employee Self Service, care permite direct angajatului sa consulte si sa listeze fluturasul de salariu.

Modelul de fluturas de salariu poate fi modificat in functie de nevoile fiecarei companii, insa de principiu ar trebui sa fie o copie a statului de plata.

Statele de plata sau documentele justificative care atesta plata salariului (de regula, acestea sunt documente contabile, spre exemplu ordine de plata) sunt documente contabile. Acestea trebuie sa fie pastrate pentru 50 de ani, conform art. 24 din Legea contabilitatii 82/1991 republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 454 din 18/06/2008 si actualizata prin Ordonanta de urgenta nr. 79/2014, publicata in M. Of. din 11 decembrie 2014.

Nota legislativa (Art. 24, Legea contabilitatii)

Art. 24

Registrul-jurnal, Registrul-inventar si Cartea mare, precum si documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitatea financiara se pastreaza in arhiva persoanelor prevazute la art. 1, timp de 10 ani, cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite, cu exceptia statelor de salarii, care se pastreaza timp de 50 de ani.

Ce informatii poate contine un fluturas de salariu

In relatia angajat-angajator, existenta unui fluturas de salariu poate creste transparenta, in sensul in care salariatul vede nu numai valoarea bruta a salariului, ci si valoarea totala a contributiilor sociale.

Elementele salariale care pot fi incluse in fluturasul de salariu:

  • Salariul brut, cu toate componentele: salariul de baza, prime, sporuri etc.;
  • Ore lucrate;
  • Ore suplimentare;
  • Zile de concediu;
  • Impozitul retinut;
  • Contributiile retinute;
  • Deducerea personala (unde este cazul);
  • Salariul net;
  • Restul de plata.

In modulul MyStaff Employee Self Service, fluturasul de salariu poate fi configurat in functie de optiunile angajatorului in stadiul de implementare a contului sau modificat ulterior.

Leave a Comment

Solicita o oferta!

Meniu

Newsletter

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR
Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.

Parteneriate

About ADP (NASDAQ – ADP) Designing better ways to work through cutting-edge products, premium services and exceptional experiences that enable people to reach their full potential. HR, Talent, Benefits, Payroll and Compliance informed by data and designed for people. Learn more at www.adp.com. ADP, the ADP logo, and Always Designing for People are trademarks of ADP, LLC.

Suntem membri

aramt-member

Certificate

iso9001-2015
iso27001-2013