Durata timpului zilnic de munca poate fi mai mare de 8 ore/zi in conditiile articolului 112, alin. 2 din Codul muncii. Astfel, un program de lucru de 12 ore este urmat de o perioada de repaus de 24 de ore. Daca programul de munca include si ore de noapte (cel putin trei ore in intervalul 22:00 – 6:00), atunci modalitatea de salarizare se face tinand cont de sporurile la care angajatul are dreptul.
Repausul saptamanal si sporul de weekend
Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de obicei sambata si duminica, potrivit articolului 137, alin. 1 din Codul muncii. Salariatii au dreptul la acordarea de zile consecutive libere pentru repausul saptamanal, indiferent de organizarea timpului de lucru.
In cazul in care zilele libere acordate sambata si duminica ar prejudicia interesul public si desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile ale saptamanii, conform Codului muncii, articolul 137 alin. 2. Zilele de repaus vor fi, in acest caz, stipulate in contractual colectiv de munca sau in regulamentul intern.
In situatia in care repausul nu se poate efectua in zilele de sambata si duminica, angajatorul va acorda un spor la salariu, stabilit in contractul colectiv de munca sau in contractul individual de munca, dupa caz.
Exemplu calcul salariu pentru lucrul in ture
Regula impusa de Codul muncii este ca durata normala a timpului de lucru este de 40 de ore pe saptamana, chiar daca programul este de 12 ore, urmat de 24 de ore repaus.
Pentru a ilustra felul in care se calculeaza salariul brut pentru un angajat care lucreaza 12 cu 24, vom lua un exemplu concret.
- Angajatul are un program de lucru de 12 ore, intre 19:00 si 7:00 si 7:00 si 19:00, in functie de cum efectueaza tura.
- Beneficiaza de un spor pentru munca de noapte de 25% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.
- Beneficiaza de repaus saptamanal 2 zile consecutiv. Daca repausul nu este sambata si duminica, atunci sporul pentru weekend stipulat in contract este de 5%.
- Norma de lucru pentru acest angajat este in noiembrie de 168 ore.
- Salariul de baza brut lunar este de 1008 lei.
Pentru exemplificare, presupunem ca angajatului trebuie sa i se realizeze calcul salariu pentru luna noiembrie 2013, iar prima tura din luna a fost vineri, 1 noiembrie 2013 si a inceput la ora 19:00.
- Salariul brut realizat = (Norma de lucru x Tarif ora normata) + (Numar ore de noapte x Spor ora de noapte) + (Spor pentru lucrul in weekend x Salariul de baza brut lunar).
- Tariful pe ora normata este raportul dintre salariul de baza brut lunar (1008 lei) si norma de lucru (168 ore) = 6 lei
- Sporul pe ora de noapte este egal cu tariful pe ora normata (6 lei) x sporul de noapte prevazut in contract (25%) = 1,5 lei
- Orele de noapte sunt cele lucrate in intervalul 22:00 – 6:00. In conditiile date, numarul de ore de noapte lucrate este de 8 ore din 12/pe tura.
- In luna noiembrie 2013 au fost lucrate 7 ture de noapte, deci numarul total de ore de noapte este de 8×7=56 de ore de noapte.
Astfel,
Salariul brut realizat se calculeaza ca: 168 (norma de lucru) x 6 lei (tariful pe ora normata) + 56 (numarul de ore de noapte) x 1,5 lei (sporul de noapte) + 5% (sporul pentru repaus saptamanal) x 1008 lei (salariul de baza brut lunar) = 1142,4 lei.
Te-ar mai putea interesa si:
Planifica pontajul pentru salarizare eficienta cu MyStaff Schedule. Studiu de caz
In ce conditii se acorda spor de wekeend
De ce sa investesti intr-un soft de resurse umane?