Costurile angajatorului in cazul unui salariat nu se rezuma doar la salariul livrat lunar si taxele si contributiile platite catre stat. Exista o serie de costuri asociate cu angajatii care nu tin doar de salariu si care, la prima vedere, pot fi neglijate.
Pe langa costurile salariale, angajatorul va trebui sa aloce costuri suplimentare in legatura cu:
- recrutarea, fie ca este interna sau externalizata;
- formarea profesionala – conform art. 194 din Codul muncii, angajatorul este obligat sa asigure participarea tuturor salariatilor la programe de formare profesionala la anumite perioade de timp: 2 sau 3 ani, in functie de numarul de salariati;
- echipamente asociate muncii respectivului salariat: laptop, aparatura etc., in functie de specificul jobului;
- beneficii care se pot acorda pentru a stimula angajatul.
Cele mai costisitoare pot fi insa costurile salariale.
Salariul net platit pentru un angajat genereaza un cost total de angajator aproape dublu. Concret, pentru fiecare euro net platit ca salariu net, angajatorul plateste 0,83 euro statului sub forma de taxe si contributii.
Mai jos regasesti tabelul cu contributiile si taxele pe care angajatorul trebuie sa le plateasca in asociere cu salariul net al unui angajat.
Taxe salariat | Taxe angajator |
|
|
Obtine valoarea costului de angajator si a tuturor contributiilor de platit pentru orice salariu brut, acceseaza calculatorul de salarii Smartree.
Te-ar mai putea interesa si:
In ce cazuri se poate diminua salariul unui angajat?
Concediul de odihna: informatii practice pentru angajatori
Cum obtii calitatea de coasigurat: conditii si documente necesare