Legea 183/2015 elimina posibilitatea verificarii unui angajat de catre o comisie instituita de angajator in cazul unei suspiciuni cu privire la efectuarea concediului de incapacitate temporara de munca de azi, 10 iulie. Aceasta lege modifica OUG 36/2010 care stabilea conditiile de creare a unor astfel de comisii de verificare si consecintele refuzului angajatului de a accepta verificarea.
Angajatii au dreptul sa beneficieze de concediu medical acordate pentru incapacitate temporara de munca provocata de boli sau accidente produse in afara programului de lucru sau a sediului muncii, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005.
In urma acordarii unui astfel de concediu, angajatorul avea posibilitatea de a verifica angajatul la domiciliu, in cazul suspiciunii ca angajatul nu efectueaza concediul in circumstante corecte, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.36/2010.
Ordonanta 36/2010 prin care se prevedea verificarea angajatilor aflati in concediu medical a fost adoptata ca urmare a constatarii cresterii numarului de concedii medicale. Aceasta crestere implica, totodata, diminuarea bugetului Fondului national de asigurari sociale de sanatate si productivitatea companiilor.
Controlul putea fi executat prin intermediul unei comisii de verificare ce se prezinta la domiciliul angajatului in cauza, intre orele 8:00-11:00, 12:00-17:00 si 18:00-20:00. In urma refuzului de a fi controlat sau constatarii ca acesta abuzeaza de acordarea concediului, angajatul putea pierde indemnizatia de incapacitate temporara de munca. Verificarea era precedata de un proces-verbal incheiat de catre comisie, constatare care putea fi contestata in 30 de zile de la data comunicarii catre salariati.
Eliminarea comisiilor de verificare a concediilor medicale a fost justificata prin argumentul ca reglementarea “este excesiva si, in practica, s-a constatat ca absenta de la domiciliu a persoanei beneficiare de concediu medical nu reprezinta un motiv de suspendare a drepturilor”.
Legea 183/2015 abroga urmatoarele articole ale OUG 158/2005:
- articolul 1, punctul 1, litera c) care prevedea obligativitatea angajatilor aflati in concediu medical sa fie prezenti la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
- articolul 1, punctul 15 care stabilea cine poate efectua verificarea si consecintele refuzului angajatului de a fi verificat;
- articolul 15 care prevedea aprobarea normelor de aplicare a ordonantei.
Pentru a putea beneficia de acordarea unui concediu medical si implicit de indemnizatia de asigurari sociale de sanatate, salariatul trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii, asa cum prevede OUG 158/2005, articolul 3^1, cu modificarile si completarile ulterioare:
- sa indeplineasca stagiul minim de cotizare prevazut de prezenta ordonanta de urgenta;
- sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.
Te-ar mai putea interesa si:
OUG 158/2005 modificata: Bolile cardiovasculare nu diminueaza medicalul
Cum afecteaza concediul medical contractul individual de munca
Cine plateste concediul medical? Exceptii si situatii speciale