Un nou tip de concediu medical! Legea nr. 24/2022 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in vigoare de la 16 aprilie 2022, si publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 156 din 16 februarie 2022, introduce un nou tip de concediu medical, destinat pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice.
Va prezentam in continuare principalele prevederi ale acestui act normativ:
Tip de concediu medical: Legea introduce un nou tip de concediu medical: “concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice”.
Beneficiari: Beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice in varsta de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, il insoteste pe acesta la interventii chirurgicale si tratamente prescrise de medicul specialist.
Pacientul cu afectiuni oncologice isi poate exprima acordul numai pentru o singura persoana la fiecare interventie chirurgicala, respectiv tratament.
Stagiul minim de cotizare: Pentru acest tip de concediu medical este necesar un stagiu minim de asigurare de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Durata: Concediul medical pentru ingrijirea bolnavilor cu afectiuni oncologice poate avea o durata maxima de 45 de zile calendaristice pe an, pentru un pacient.
Indemnizatia de CM: Cuantumul brut al indemnizatiei va fi de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele sase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare si va fi suportata integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Alte drepturi: Legea mai prevede ca atat salariatul care ingrijeste pacientul cu afectiuni oncologice, cat si acesta vor avea dreptul anual la cel putin o sedinta de evaluare psihologica clinica si la cel putin cinci sedinte de consiliere psihologica clinica, decontate de stat. In situatia pacientului cu afectiuni oncologice care are handicap auditiv ori surdocecitate, acesta are dreptul inclusiv la un interpret autorizat al limbajului mimico-gestual, respectiv al limbajului specific al persoanei cu surdocecitate, dupa caz. Aceasta prevedere se va aplica insa, dupa un an de la aparitia legii in Monitorul Oficial.