Un contract individual de munca poate fi incheiat cu o fractiune de norma – numarul orelor normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga, conform articolului 103 din Codul muncii.
Elementul definitoriu al unui contract individual de munca cu timp partial il reprezinta fractiunea de norma. Aceasta va fi inferioara normei de 40 de ore/saptamana. Limita minima nu este stabilita si nici repartizarea fractiunii de norma. Astfel, intr-un contract de munca cu timp partial fractiunea de norma, fie ea saptamanala sau lunara, poate fi repartizata si inegal.
Limita minima nu poate cobori, totusi, sub o ora pe luna deoarece:
- unitate de masura a timpului de lucru este ora, conform normelor juridice;
- salariul se plateste cel putin o data pe luna, conform articolului 166, alineatul 1 din Codul muncii;
- calcularea, retinerea si virarea contributiilor de asigurari sociale se realizeaza lunar.
Contractul individual de munca cu timp partial se poate incheia atat pe perioada nedeterminata, cat si pe perioada determinata. Ca orice alt contract de munca, si in cel cu timp partial trebuie sa contina elementele obligatorii prevazute la articolul 17, alineatul 3 din Codul muncii. Contractul de munca cu timp partial se incheie in forma scrisa in doua exemplare si contine si referiri la:
- durata muncii si repartizarea programului de lucru;
- conditiile de modificare a programului de lucru;
- interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia fortei majore sau alte lucrari urgente de prevenire a producerii de accidente sau pentru inlaturarea consecintelor acestora.
Nota legislativa (articolul 105 din Codul muncii) Art. 105 |
Salariatul incadrat cu timp partial se bucura de toate drepturile angajatilor cu norma intreaga. Singurele exceptii cu privire la aceste drepturi se refera la:
- salariul care, potrivit Codului muncii, se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
- stagiul de cotizare in sistemul de asigurari de somaj care se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate in baza contractelor cu timp partial, conform art. 34, alineatul 1^2 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul de asigurari pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Accesibilitatea muncii cu timp partial
Codul muncii prevede, la articolul 107, obligatia angajatorului, in masura in care este posibil, de a lua in considerare cererile de transferare a salariatilor cu norma intreaga la norma partiala sau invers.
Totodata, angajatorul are obligatia sa informeze la timp despre aparitia unor locuri de munca cu fractiune de norma sau cu norma intreaga, pentru a facilita transferurile de la un tip de norma la altul, prin afisare la sediul organizatiei si prin transmiterea unei copii catre sindicat sau reprezentantii salariali.
Angajatorul asigura, in masura in care este posibil, accesul la locuri de munca cu fractiune de norma la toate nivelurile. In acelasi timp, initiativa muncii cu timp partial poate fi atat a angajatorului, cat si a salariatului.
Ai nevoie de consultanta in administrarea de personal? Obtine o cotatie!
Te-ar mai putea interesa si:
Fisa postului, drept sau obligatie a angajatorului?
Cursuri HR, sustinute de Smartree Romania
Implementare soft salarizare: cum se impart responsabilitatile?