Asteptarile managementului de la proprii specialisti HR s-au schimbat semnificativ. Departamentul de resurse umane nu se va mai ocupa doar de recrutare si selectie, administrare personal sau salarizare.
HR-ul este solicitat pentru a oferi valoare in zone precum eficienta organizationala, managmentul talentelor, implementarea schimbarilor in randul angajatilor, planificare si integrare strategica.
Aceste elemente, intrinseci strategiei de business, trebuie realizate in acelasi timp cu activitatile administrative. De aceea, beneficiul principal in externalizarea serviciilor HR este ca iti permit, ca specialist HR, sa te concentrezi pe ceea ce se asteapta de la tine, fara sa ratezi procesele fara de care organizatia nu poate functiona (salarizare, administrare personal, recrutare etc.).
De la cantitate la calitate
Practic, printr-o distinctie clara intre activitatile administrative si cele creative, specialistii in resurse umane isi pot exprima intreg potentialul in interactiunea efectiva cu oamenii. Atributul de “uman” din sintagma “resurse umane” isi recapata sensul. Angajatii sunt priviti distinct, ca oameni si nu simple numere intr-un tabel.
Crestere tehnologica
Impactul tehnologiei in toate aspectele domeniului HR este deja un truism, intr-o perioada in care din ce in ce mai multe companii aleg sa apeleze la externalizare si utilizeaza tehnologia pentru cresterea productivitatii. Mai mult, tehnologia a transformat felul in care departamentul de resurse umane gestioneaza si comunica informatiile cu si despre angajati.
Siguranta datelor, eficientizarea productivitatii si optimizarea comunicarii sunt cateva dintre aplicatiile imediate ale tehnologiei.
Externalizare… a cat mai multor activitati
Exista cinci motive importante pentru care companiile aleg sa externalizeze serviciile de HR:
1. Reducerea costurilor – automatizare si procesare rapida a datelor, cresterea productivitatii in randul angajatilor, in special pentru salarizare sau munca temporara.
2. Concentrare – permite departamentului de HR sa aloce timp pentru actiuni strategice, nu tranzactionale
3. Respectarea reglementarilor – minimalizeaza sau transfera riscurile legale companiei catra care se externalizeaza si obtine expertiza specializata
4. Acces la cea mai buna tehnologie – beneficii mutuale pentru a asigura o tehnologie actualizata in permanenta
5. Resurse interne indisponibile – ofera resurse HR pe care compania nu le detine sau volumul si complexitatea proceselor solicita expertiza
Aspectele administrative, tranzactionale ale HR-ului reprezinta cheia in eficientizarea proceselor. Trebuie doar sa le identifici acum – fie ca este vorba de salarizare, managementul pontajelor, planificarea programelor, recrutare sau administrare de personal. Apoi alegi partenerul strategic in externalizare, precum Smartree, care te va ajuta pas cu pas in conturarea propriului departament virtual de HR.
Te-ar mai putea interesa si:
De ce salarizare externalizata
Detasarea salariatilor. Cine declara impozitul?
Este posibila munca doar in tura de noapte?