De la 1 iulie se schimba regulile de acordare a concediului si indemnizatiei lunare pentru cresterea copiilor

 

Legea nr. 66/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 304 din 20 aprilie si va intra in vigoare la data de 1 iulie.

Noul act normativ aduce schimbari semnificative, una dintre acestea fiind majorarea cuantumului minim al indemnizatiei lunare pentru concediul de crestere copil.

“Indemnizatia lunara (…) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata”, prevede Legea nr. 66/2016.

Astfel, indemnizatia lunara va fi raportata la salariul minim brut, precizandu-se doar o limita minima, nu si maxima, asa cum se intampla in prezent. Avand in vedere cresterea salariului minim brut incepand cu 01 mai 2016, de la 1.050 la 1.250 lei, indemnizatia va avea un cuantum de minimum 1.062,5 lei.

Daca pana acum parintii optau fie pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an (respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap), fie pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, de la 1 iulie lucrurile se schimba. Conform noilor reglementari, parintii vor beneficia de o durata unica a concediului de crestere copil, pana cand copilul implineste 2 ani, varianta de concediu pana la varsta de 1 an fiind eliminata.

Parintii aflati in concediul pentru crestere copil, care vor dori sa revina mai rapid in campul muncii, vor primi lunar un stimulent de insertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima aferenta concediului, adica 531,25 lei. In prezent, stimulentul de insertie are un cuantum lunar de 500 de lei.

Vor putea beneficia de concediu pentru cresterea copilului “persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara”, precizeaza noul act normativ.

La fel ca in prezent, oricare dintre cei doi parinti ai copilului va putea sa ceara intrarea in concediul de crestere si stimulentul de insertie. Legea nr.66/2016 se va aplica inclusiv parintilor care la momentul respectiv se vor afla deja in concediul de crestere copil.

 

 

 

Leave a Comment

Solicita o oferta!

Meniu

Newsletter

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR
Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.

Parteneriate

About ADP (NASDAQ – ADP) Designing better ways to work through cutting-edge products, premium services and exceptional experiences that enable people to reach their full potential. HR, Talent, Benefits, Payroll and Compliance informed by data and designed for people. Learn more at www.adp.com. ADP, the ADP logo, and Always Designing for People are trademarks of ADP, LLC.

Suntem membri

aramt-member

Certificate

iso9001-2015
iso27001-2013