Un control din partea inspectorilor ITM poate aparea oricand, fara vreo notificare prealabila. Atat timp cat compania este pregatita cu toate documentele pe care acestia ar putea sa le solicite, riscul de amenda este minim. Niciun control ITM in domeniul relatiilor de munca nu te va lua prin surprindere daca te asiguri ca toate documentele de mai jos sunt la indemana si in regula.
Documente care pot fi solicitate de inspectorii ITM (Revisal, drepturi salariale, incheiere contracte de munca, dosare personal):
- Registrul unic de control;
- Actele constitutive ale angajatorului: contractul de societate, statutul acesteia, acte aditionale, ultimul Certificat de inregistrare mentiuni emis de Oficiul Registrului Comertului, certificatul de inregistrare;
- Dosarele de personal ale salariatilor (contracte individuale de munca, acte aditionale, fisa postului, criterii de evaluare, documente personale, declaratii la angajare inclusiv declaratia primire contract anterior inceperii activitatii, acte privind modificarea/suspendarea/incetarea contractelor etc.);
- Registrul general de evidenta a salariatilor (se poate atasa printscreen din depunerea online pentru salariatii nominalizati in informarea de control de la ITM);
- Statele de plata a salariilor, pontajele, precum si dovada achitarii salariilor;
- Programarea concediilor de odihna;
- Regulamentul Intern si dovada comunicarii acestuia catre salariati
- Contractul colectiv de munca sau dovada initierii negocierii contractului colectiv de munca;
- Stampila societatii, copie carte de identitate a administratorului;
- Delegatie cu drept de semnatura pentru persoana care reprezinta societatea, copie carte de identitate imputernicit;
- Decizie numire persoana care completeaza Revisal sau dovada inregistrarii la ITM a prestatorului, in situatia in care acest serviciu a fost externalizat;
- Alte documente necesare efectuarii controlului in domeniul relatiilor de munca.
Contraventii frecvente pentru care compania risca amenda din partea ITM
Exista o serie de contraventii amendate mai des de catre inspectorii ITM. Nivelul amenzilor in acest caz este stipulat de Hotararea de Guvern nr. 500/2011 si Codul muncii.
a. Netransmiterea registrului de evident a salariatilor cu elementele complete ale contractului individual de munca, fie ca acestea reprezinta elemente de identificare a salariatilor, data angajarii, functia, tipul contractului, durata contractului, durata normala a timpului de munca si repartizarea acestuia, salariul si sporurile sau perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea, perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, data incetarii contractului individual de munca.
In acest caz amenda pentru fiecare persoana primita la munca fara transmiterea catre Inspectoratul Teritorial de Munca a registrului este de 10.000 lei pentru fiecare persoana primita la munca in aceste conditii. Amenda totala cumulata nu va depasi insa 50.000 lei.
b. Refuzul de a pune la dispozitia inspectorului de munca a registrului in format electronic si/sau a dosarului personal al salariatilor. Amenda poate fi intre 5.000 si 8.000 lei.
c. Inspectoratul teritorial de munca nu a fost informat cu privire la prestatorii de servicii, in cazul companiilor care si-au externalizat serviciul de inregistrare in Revisal – amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.
d. Netransmiterea registrului in termenele prevazute de lege – amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei.
e. Daca angajatorul nu a respectat prevederile legale cu privire la acordarea repausului saptamanal, amenda este de la 1.500 lei la 3.000 lei.
f. Nerespectarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte se amendeaza cu sume cuprinse intre 1.500 lei si 3.000 lei.
In practica, inspectorii ITM pot finaliza un control de munca diferit in situatii similare.
Solicita consultanta pentru salarizare.
Te-ar mai putea interesa si:
Clauza de confidentialitate in contractul individual de munca
Desfacerea CIM pentru inaptitudine in munca
Cursuri HR, sustinute de Smartree Romania