Elemente obligatorii in contractul colectiv de munca

Conventie incheiata in forma scrisa intre angajator si salariati, contractul colectiv de munca stabileste clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca, conform articolului 229, alineatul (1) din Codul muncii.

Contractul colectiv de munca are, pe de o parte un caracter normativ, iar pe de alta parte un caracter contractual, dupa cum reiese din alineatul (4) al art. 229 din Codul muncii: „Contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor.”

Pe langa clauzele esentiale, salarizarea si conditiile de munca, exista o serie de clauze care ar trebui sa faca obiectul negocierii si sa fie cuprinse in continutul contractul colectiv de munca:

  • timpul de munca si timpul de odihna;
  • concediile si zilele libere;
  • sanatatea si securitatea in munca;
  • formarea profesionala;
  • drepturi si obligatii ale partilor;
  • protectia muncii si protectia sociala.

Incheierea contractului colectiv de munca nu reprezinta o consecinta obligatorie a negocierii colective. Obligatorie este doar negocierea colectiva la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care angajatorul are mai putin de 21 de salariati, conform art. 229, alineatul (2) din Codul muncii.

Nota legislativa (articolul 229, Codul muncii)

Art. 229
(1) Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
(2) Negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.
(3) La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere.
(4) Contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor.

Contractul colectiv de munca: aspecte de care sa tii cont la negociere si intocmire

In momentul negocierii si atunci cand se intocmeste contractul colectiv de munca se au in vedere urmatoarele aspecte:

  • Clauzele contractului colectiv de munca nu pot stabili drepturi si obligatii decat in limitele si conditiile prevazute de lege;
  • Prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au caracter minimal;
  • Contractul colectiv de munca nu poate stabili drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contracte colective de munca aplicabile la nivel de ramura;
  • Renegocierea periodica a oricaror clauze cuvenite intre parti poate fi prevazuta in contractul colectiv de munca.

Anexele contractului colectiv pot cuprinde:

  • Grila de salarizare cu coeficienti de ierarhizare, dupa caz;
  • Plan de formare profesionala;
  • Regulament intern;
  • Procesul verbal de negociere a contractului colectiv de munca semnat de aceleasi persoane care semneaza si contractul.

Contractul colectiv de munca trebuie sa fie semnat pe fiecare pagina de catre partenerii sociali, sa aiba stampila unitatii si a organizatiei sindicale (dupa caz). La finalul contractului trebuie sa existe semnaturile comisiei de negociere din partea patronatului si a sindicatului/reprezentantilor salariatilor.

Te-ar mai putea interesa si:

Contract de munca cu timp partial. Prevederi specifice

MyStaff Time: Soft de pontaj pentru gestionarea eficienta a personalului

Concediul de odihna: informatii practice pentru angajatori

Leave a Comment

Solicita o oferta!

Meniu

Newsletter

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR
Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.

Parteneriate

About ADP (NASDAQ – ADP) Designing better ways to work through cutting-edge products, premium services and exceptional experiences that enable people to reach their full potential. HR, Talent, Benefits, Payroll and Compliance informed by data and designed for people. Learn more at www.adp.com. ADP, the ADP logo, and Always Designing for People are trademarks of ADP, LLC.

Suntem membri

aramt-member

Certificate

iso9001-2015
iso27001-2013