In ultima perioada, pentru companii a devenit din ce in ce mai important sa aiba o strategie transparenta de diversitate, echitate si incluziune (DE&I), si asta pentru ca, potrivit diferitelor studii si cercetari realizate in aceasta sfera, a rezultat ca in organizatiile unde se pune pret pe DE&I, se obtin rezultate mai bune, atat in ceea priveste retentia angajatilor si gradul de satisfactie al acestora, precum si a atragerii de noi talente.
Inainte de realizarea unei strategii axate pe diversitate, echitate si incluziune la locul de munca, este bina ca mai intai sa fie analizat gradul in care acestea se regasesc sau lipsesc din organizatie si mai apoi sa fie instituit un plan de actiune pe termen mediu si lung. Nu este insa suficient ca o companie sa contureze o strategie de diversitate si incluziune bine pusa la punct, ci este necesar sa si puna in practica strategia respectiva, iar odata pusa in practica, este recomandat sa isi mentina pe termen lung angajamentele privind DE&I.
Implementarea unei strategii de diversitate si incluziune la locul de munca se refera mai exact la o forta de munca diversa, in termeni de varsta, rasa, gen, religie, nationalitate, orientari sexuale, dar si la un tratament corect vizavi de angajati in raport cu toate aceste variabile.
Atunci cand angajatii isi percep organizatia ca fiind focusata pe crearea unei culturi in care toti oamenii, din toate mediile, se simt inclusi, compania beneficiaza in primul rand de o retentie mai buna a angajatilor.
Va prezentam mai jos 10 moduri prin care puteti imbunatati DE&I in companie:
1. Recunoasteti lipsa diversitatii
Statisticile cu privire la gradul de diversitate si incluzine din cadrul organizației joaca un rol important in imbunatatirea parametrilor DE&I. Utilizati aceste date concrete pentru a realiza primul pas catre promovarea diversitatii, egalitatii si incluziunii in companie, si anume recunoasterea nevoii de schimbare.
In ultimii ani, multe companii mari precum Google sau Meta s-au angajat sa lanseze in mod regulat rapoarte in ceea ce priveste diversitatea si incluziunea, aceasta fiind o buna oportunitate de a creste gradul de constientizare cu privire la orice initiativa menita sa imbunatateasca diversitatea si incluziunea la locul de munca.
2. Incurajati diversitatea in gandire
Atunci cand angajati oameni diversi, din medii si generatii diferite, trebuie sa va ganditi in primul rand ca veti avea avantajul unor perspective si rezolvari diferite pentru problemele care se ivesc la locul de munca. Mai mult decat atat, adoptarea unei gandiri diverse este utila pentru a genera idei noi, dar si pentru a obtine tipuri diferite de feedback.
3. Ajustati procesul de recrutare
In ceea ce priveste procesul de recrutare, exista o serie de practici care trebuie inlaturate daca va doriti ca organizatia din care faceti parte sa fie recunoscuta drept una care promoveaza diversitatea si incluziunea. In primul rand, toate fisele de post trebuie rescrise astfel incat limbajul folosit sa fie unul neutru din perspectiva genului. In al doilea rand, trebuie creat un sistem de revizuire a CV-urilor astfel incat recrutorul sa nu fie influentat de caracteristicile demografice atunci cand selecteaza un candidat.
4. Promovati o cultura a companiei in care fiecare voce este auzita si respectata
Multi angajati sunt dispusi sa renunte la jobul pe care il au atunci cand simt ca parerea lor nu conteaza si ca initiativele sau actiunile lor nu sunt niciodata apreciate. Prin urmare, este extrem de important sa se creeze la locul de munca un mediu in care oamenii sa se simta apreciati, ascultati si conectati cu valorile companiei. De asemenea, companiile trebuie sa se asigure ca angajatii se simt inclusi si respectati, indiferent de varsta, gen, rasa, religie, orientare sexuala, origine sau de backgroundul cultural.
5. Oferiti posibilitatea alegerii unui program de lucru flexibil
De multe ori, situatiile personale pot afecta programul de lucru standard, iar angajatii devin stresati si neproductivi. Aratati-le angajaților ca aveti incredere in ei si oferiti-le libertatea de a-si crea fiecare propriul orar de lucru, in functie de nevoile proprii. Programul de lucru flexibil poate contribui nu numai la incurajarea diversitatii, ci si la cresterea productivitatii angajatilor.
6. Vorbiti despre DE&I cu noii angajati inca din etapa onboardingului
Pe parcursul procesului de integrare a noilor angajati, vorbiti-le despre angajamentul companiei de a se ghida in actiunile sale dupa practicile de diversitate, echitate si inlcuziune. Explicati-le concret care sunt pasii pe care fiecare trebuie sa ii urmeze pentru a stimula diversitatea si incluziunea la locul de munca. Fiti pregatiti sa raspundeti la orice intrebare pe care noii angajati v-o pot adresa pe aceasta tema.
7. Oferiti transparentizare in ceea ce priveste salarizarea
Inegalitatea salariala dintre barbati si femei reprezinta un subiect de disputa in multe companii, insa nu este recomandat sa ocoliti acest subiect. Pentru cresterea sentimentului de incluziune, este bine sa se construiasca o comunicare transparenta in jurul acestui subiect. Daca intr-adevar exista un decalaj salarial resimtit intre femei si barbati, compania trebuie sa isi prezinte o strategie clara pe care o va pune in aplicare pentru a corecta acest lucru.
8. Creati un mediu de lucru multigenerational
O forta de munca formata din mai multe generatii reprezinta o componenta importanta in atingerea obiectivelor de diversitate si incluziune. In acest moment, milenialii constituie una dintre generatiile care conduc piata muncii. Nu trebuie insa sa va axati, ca organizatie, pe o singura generatie. Un colectiv format din profesionisti de diverse varste, cu competente diferite, va genera un plus de productivitate si coerenta la locul de munca.
9. Organizati traininguri de dezvoltare personala
Organizarea de traininguri la locul de munca reprezinta intotdeauna o idee buna intrucat acestea vin la pachet cu o multitudine de beneficii, atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. Pe langa trainingurile care au ca scop perfectionarea angajatilor, trebuie sa luati in considerare si organizarea de traininguri de dezvoltare personala, pentru a stimula si a perfectiona comunicarea dintre angajati, si de ce nu, si empatia dintre acestia, transformand astfel organizatia intr-una mult mai incluziva.
10. Incurajati top managementul sa vorbeasca despre DE&I
Persoanale din top managementul unei companii reprezinta oamenii cheie atunci cand vine vorba de asumarea unor practici la nivel de organizatie. Atunci cand liderii unei organizatii comunica empatic pe anumite subiecte, acestea devin de interes pentru o mare parte dintre membrii organizatiei respective. Astfel, includerea DE&I pe agenda intalnirilor dintre top management si angajati sau promovarea diverselor articole cu privire la diversitate, echitate si incluziune pe paginile de social-media de catre liderii companiei reprezinta actiuni care cu siguranta vor trezi interesul intregului colectiv.