Impozit plati compensatorii la incetarea CIM pentru functii de conducere

Impozitul pentru plati compensatorii la incetarea CIM pentru functiile de conducere este inca de 85%, potrivit articolului II din Ordonanta de urgenta 55/2013. Pana la publicarea in Monitorul Oficial a Legii de aprobare a OUG 55/2013, lege care va abroga prevederea referitoare la 85% impozit pentru platile compensatorii acordate la incetarea CIM celor cu functii de conducere cu exceptia celor din cadrul Consiliului ASF, aceasta cota de impozit este inca aplicabila.

Curtea Constitutionala a decis ca legea de aprobare a OUG 55/2013, in forma prezentata la nivel de proiect, este consitutionala.Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 55/2013 prevede, asa cum apare mentionat in Decizia Curtii Constitutionale nr. 381/25.09.2013 publicata in Monitorul Oficial numarul 608 din 30 septembrie 2013, o modificare la articolul II din OUG 55/2013. Astfel, in forma initiala a ordonantei se specifica o cota de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate cu ocazia incetarii contractului de munca angajatilor cu functii de conducere.

In forma pe care Curtea Constitutionala a dat avizul de constitutionalitate, articolul II din OUG 55/2013 va fi abrogat, iar prevederea referitoare la cota de impozit de 85% va fi introdusa in cadrul unui nou alineat al art. 24 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si funcţionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, astfel:

«La articolul 24, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1.1) cu urmatorul cuprins: “Prin derogare de la prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membri in cadrul Consiliului A.S.F. sau in cadrul autoritatilor care se reorganizeaza potrivit art. 1, alin. (2)”.»

Astfel, dupa publicarea legii de aprobare a OUG 55/2013 in Monitorul Oficial al Romaniei, cota de impozit de 85% va fi aplicabila doar limitat la sumele primite de membrii Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara sau in cadrul autoritatilor care se reorganizeaza, iar pentru restul cazurilor, in speta companii private, impozitul pentru sumele compensatorii va reveni la 16%.

Te-ar mai putea interesa si:

Impozitul pentru platile compensatorii in mediul privat a revenit la 16%

Detasarea salariatilor. Cine declara impozitul?

Cum se calculeaza indemnizatia de somaj tehnic?

Leave a Comment

Solicita o oferta!

Meniu

Newsletter

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR
Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.

Parteneriate

About ADP (NASDAQ – ADP) Designing better ways to work through cutting-edge products, premium services and exceptional experiences that enable people to reach their full potential. HR, Talent, Benefits, Payroll and Compliance informed by data and designed for people. Learn more at www.adp.com. ADP, the ADP logo, and Always Designing for People are trademarks of ADP, LLC.

Suntem membri

aramt-member

Certificate

iso9001-2015
iso27001-2013