In ce conditii pot ocupa lucratorii straini un nou loc de munca! Potrivit Ordonantei de urgenta nr. 143/2022 pentru modificarea art. 17 din Ordonanta Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul României si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in România, in vigoare de la 28 octombrie 2022, exista noi reguli pentru muncitorii straini care lucreaza la noi in tara.
Actul normativ stabileste conditiile in care lucratorii straini pot ocupa, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cartii albastre a UE, un nou loc de munca, la un alt angajator decat cel care a obtinut avizul de angajare initial sau la acelasi angajator.
a) Astfel, un lucrator strain care are un contract individual de munca (“CIM”) inregistrat de mai putin de un an, va putea ocupa un nou loc de munca la un nou angajator doar in baza acordului scris exprimat de angajatorul initial, document care va fi depus de noul angajator la Inspectoratul General pentru Imigrari.
In aceasta situatie, autoritatile vor elibera un nou aviz de angajare acestui nou angajator, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cartii albastre a UE, numai cu indeplinirea tuturor conditiilor generale sau speciale, prevazute de OUG 25/2014.
Aceste prevederi nu se aplica si in cazul in care incetarea CIM a intervenit din initiativa angajatorului anterior, prin acordul partilor ori prin demisia cetateanului strain, daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin CIM, conform Codului Muncii.
b) In cazul in care lucratorul strain schimba locul de munca, dar ramane la acelasi angajator care a obtinut avizul de angajare initial, noul aviz se elibereaza angajatorului fara indeplinirea tuturor conditiilor generale si, dupa caz, fara indeplinirea tuturor conditiilor speciale pentru eliberarea unui astfel de document.
NOTA: Pentru eliberarea noului aviz de angajare se depune si cazierul judiciar al strainului eliberat de autoritatile romane.