Prima parte a anului 2020 a fost marcata de schimbari majore pe piata muncii, schimbari determinate de aparitia si raspandirea rapida a virusului SARS-CoV-2 si pe teritoriul Romaniei.
Starea de urgenta, instituita pe data de 16 martie si mentinuta pana pe 15 mai a avut implicatii pe mai multe planuri. Pe de o parte, a determinat companiile sa apeleze la sistemul de munca “work from home”, bineinteles acolo unde specificul segmentului de activitate a permis acest lucru, iar pe de alta parte a fortat anumite companii, celor a caror activitate a fost afectata direct de restrictiile impuse, sa isi restranga activitatea si sa recurga la varianta somajului tehnic.
Pe parcursul celor 2 luni de stare de urgenta, numarul locurilor de munca suspendate a oscilat destul de mult, ajungand sa depaseasca in luna aprilie cifra de 1.000.000 (conform datelor publicate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale). Situatia s-a imbunatatit pe parcurs, iar la inceputul lunii iulie numarul locurilor de munca suspendate a scazut la doar 100.000, partial datorita masurilor de relaxare dar si a decontarii unei parti din salariul angajatilor aflati in somaj tehnic (reprezentand 41,5% din salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut), din bugetul asigurarilor pentru somaj.
SMARTREE WORKFORCE INDEX – studiul realizat de Smartree, luand in calcul peste 250 companii partenere din variate industrii (retail, pharma, servicii medicale, automotive, constructii, productie industriala, oil&gas, agricultura, asigurari & servicii financiare, logistica) – indica o usoara crestere a locurilor de munca la nivelul primelor sapte luni ale anului (ianuarie-iulie), de 4 procente, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cresterea a fost datorata in special primului trimestru al anului dar si lunilor iunie-iulie, cand dupa o stagnare in piata, anumite segmente de activitate precum serviciile de suport, cele de delivery si curierat, marile lanturi de retail, companiile din domeniul software & tehnologie si-au crescut semnificativ numarul de angajati fata de iunie-iulie 2019, in unele cazuri cu procente cuprinse intre 20% si 60%. Stagnari s-au inregistrat in lunile aprilie si iunie si pe seama restrangerii activitatii din anumite domenii precum horeca si turism, productie industriala, automotive, retail fashion.
Beneficiile oferite de companii, in scadere cu -11% in primele sapte luni ale anului
Beneficiile acordate de companii, care includ si partea de bonusuri (de performanta, de vechime), s-au mentinut in primul trimestru al anului la acelasi nivel cu cel inregistrat in 2019 insa in perioada aprilie-iulie au scazut in medie cu -20%. O data cu declansarea starii de urgenta si intrarea in vigoare a restrictiilor, mare parte din proiectele si investitiile pentru anul in curs au fost puse pe hold sau amanate, inclusiv bugetele prevazute pentru recompensarea angajatilor. Insa valoarea beneficiilor oferite au scazut in aceasta perioada si ca urmare a faptului ca anumite tipuri de beneficii nu au mai fost aplicabile pe durata starii de urgenta precum decontarea cheltuielilor de transport, inclusiv car allowance, a mesei de pranz sau a bonusurilor prevazute pentru relocare. In plus, chiar si in perioada de fata, o parte din companii nu si-au deschis inca birourile, iar angajatii acestora lucreaza in continuare de acasa.
In ciuda contextului economic nefavorabil, salariile s-au mentinut pe un trend usor ascendent, de +3%, datorat in principal cresterii salariului minim brut per economie de la inceputul anului, cu 7% pentru persoanele cu studii medii si cu 13% pentru cele cu studii superioare. Aceasta usoara crestere a salariilor, reflecta preocuparea generala a companiilor in a mentine nivelul salarial al angajatilor la valorile anterioare declansarii crizei medicale, cu taieri salariale aplicate doar punctual si pe o perioada limitata de timp, bineinteles si in functie de impactul resimtit in activitate si in rezultatele financiare.
Concediile de odihna efectuate, cea mai puternica scadere inregistrata in ultimii ani
Cele mai accentuate scaderi s-au inregistrat, firesc de altfel, la nivelul zilelor de concediu de odihna efectuate, care au scazut cu aproape -32% fata de ianuarie-iulie 2019. Aceasta a fost una dintre cele mai puternice scaderi inregistrate in ultimii ani, maximul de valori negative fiind atinse in cel de-al doilea trimestru al anului: – 47%, cu valori descrescatoare la nivelul fiecarei luni: aprilie – 34%, mai – 64%, iunie – 40%. La nivelul lunii iulie, zilele de concediu au scazut cu -20%.
Astfel, scaderea indicatorilor prezentati mai sus au determinat si scaderea Bunastarii Angajatilor cu -21%, fiind un indicator direct corelat cu beneficiile acordate de companie si zilele de concedii de odihna luate de angajati. In ceea ce priveste Starea Economiei, indicator asociat cu numarul de locuri de munca si salariile angajatilor, acesta a crescut usor fata de perioada similara a anului trecut, cu aproape 4 procente.
Consulta mai jos infograficul Smartree Workforce Index Ianuarie-Iulie 2020:
Pentru realizarea Smartree Workforce Index, un instrument care ofera o sinteza a evolutiei recrutarilor, a cresterii salariale si a bunastarii angajatilor, sunt luate in calcul peste 250 de companii, care activeaza in diverse industrii din domeniul privat si care ruleaza in medie afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.
*Indexul “Starea economiei” este format din evolutia numărului de angajati si evolutia salariilor in companiile analizate, la nivel national;
*In analiza s-au luat in considerare toate tipurile de contracte de muncă (perioda determinata sau nedeterminata, cu norma intreaga sau timp partial). In ceea ce priveste salariul, acesta reprezinta valoarea bruta a salariului de incadrare, din contractul individual de munca.
*Indexul “Bunastarea angajatilor” este construit pe baza a doi indicatori care reflecta bunastarea salariatilor din companiile analizate: zilele de concediu de odihna si valoarea beneficiilor primite.