Legea privind egalitatea de sanse si tratament intre femei si barbati, modificata! Ordonanta de urgenta nr. 57/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati si pentru modificarea art. 3 alin. (21) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 121/2021 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative, in vigoare de la 3 mai 2022.
Actul normativ transpune in legislatia din Romania Directiva nr. 1158/2019 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor si de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului, care are drept obiectiv cresterea gradului de participare pe piata muncii a femeilor, a parintilor si a oricaror categorii de angajati care au in ingrijire rude sau alte persoane cu care locuiesc, prin reglementarea unor formule de lucru flexibile si a concediilor pentru motive familiale.
Va prezentam in continuare principalele prevederi ale acestui act normativ:
OUG 57/2022 introduce doua sintagme noi, respectiv:
– prin «concediu de ingrijitor» se intelege un concediu pentru lucratori in vederea oferirii de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeaşi gospodarie ca lucratorul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin semnificativ ca urmare a unei probleme medicale grave, astfel cum este definita de fiecare stat membru;
– prin sintagma «formule flexibile de lucru» se intelege posibilitatea lucratorilor de a-si adapta programul de lucru, inclusiv prin utilizarea formulelor de munca la distanta, a programelor de munca flexibile sau a unor programe de munca cu timp redus de lucru.
Si stabileste faptul ca angajatorul nu poate dispune concedierea salariatului nici pe durata in care:
- salariata/salariatul se afla in concediul de ingrijitor;
- salariata/salariatul si-a exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru.
Orice tratament mai putin favorabil aplicat unei femei sau unui barbat, pe motiv ca a solicitat sau a efectuat concediul pentru cresterea copiilor, concediul paternal, concediul de ingrijitor ori ca si-a exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, constituie discriminare in sensul legii nr. 202/2002.
Nota SMARTREE: Important de retinut este faptul ca, pana la acest moment, acordarea unui program de lucru fexibil era la latitudinea unilaterala a angajatorilor, insa odata cu aparitia noilor reglementari, angajatorii vor fi obligati sa ia in considerare orice solicitari de acordare a unor formule flexibile de lucru si de a motiva orice refuz de acordare a acestora.