Ordinul de plata pentru Trezoreria Statului a suferit modificari astfel ca o serie de rubrici se completeaza diferit. In continutul acestui articol, va vom prezenta modul in care trebuie completata fiecare rubrica, potrivit noilor norme.
Odinul MF nr. 2538/2023 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind utilizarea si completarea ordinului de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) si a ordinului de plata multiplu electronic (OPME), aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 246/2005, a fost publicat in Monitorul oficial nr. 830 din data de 14.09.2023.
Principalele modificari/completari la Normele metodologice privind utilizarea si completarea ordinului de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) si a ordinului de plata multiplu electronic (OPME):
I. Rubrica „Beneficiar” din formularul „Ordin de plata pentru Trezoreria Statului (OPT)” se completeaza astfel:
Pentru obligatiile fiscale/bugetare care se achita catre bugetele componente ale bugetului general consolidat in conturile de venituri bugetare, in conturile unice sau in conturile de disponibil in care Agentia Nationala de Administrare Fiscala incaseaza/recupereaza obligatii fiscale/bugetare se inscrie: «bugetul general consolidat».
Prin sintagma «incasează/recupereaza» se intelege stingerea obligatiilor fiscale/bugetare prin plata voluntara, compensare, executare silita si prin alte modalitati prevazute expres de lege.
Deci, pe OP, la rubrica „beneficiar” nu se mai mentioneaza distinct „buget de stat’’, respectiv „bugetul asigurarilor sociale si fondurilor speciale”.
Pentru obligatiile de plata catre institutii publice, respectiv pentru plati solicitate de institutii publice in conformitate cu prevederile legale in vigoare, altele decat cele de mai sus, se inscrie denumirea institutiei publice beneficiare.
II. Rubrica „Cod de identificare fiscal” din formularul „Ordin de plata pentru Trezoreria Statului (OPT)’’ se completeaza astfel:
- Pentru obligatiile fiscale prevazute la pct. 1 se inscrie „codul de identificare fiscala al contribuabilului’’; in cazul impozitului pe venitul din salarii datorat de sediile secundare se inscrie codul de identificare fiscala al sediului secundar.
Excepție: se inscrie codul de identificare fiscala al organului fiscal din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pentru obligatiile fiscale/bugetare prevazute la pct. 1, pentru care titularul contului este acesta.
Pentru plati dispuse din conturi deschise la Trezoreria Statului pentru alte destinatii (de exemplu: achitarea in conturile operatorilor economici deschise la Trezoreria Statului a sumelor reprezentand contravaloarea bunurilor achizitionate, serviciilor prestate sau lucrarilor executate institutiilor publice; virarea soldurilor conturilor de disponibilitati ale operatorilor economici in conturi bancare; transferul sumelor aferente drepturilor salariale in conturile de card deschise la banci pe numele salariatilor institutiilor publice; plati privind distribuirea sumelor incasate prin valorificarea bunurilor mobile si imobile din procesul de executare silita; viramente aferente titlurilor de stat destinate populatiei in cadrul Programului Tezaur etc.) se inscrie:
- codul de identificare fiscala al beneficiarului sumei, persoana juridica, in situatia in care beneficiarul sumei este inregistrat fiscal in Romania;
- codul numeric personal, in situatia platilor catre conturi deschise la Trezoreria Statului;
- codul de identificare fiscala al centralei institutiei de credit din Romania la care beneficiarul sumei isi are deschis contul sau codul de identificare fiscala atribuit Trezoreriei Statului (8609468), in situatia in care beneficiarul sumei nu este inregistrat fiscal in Romania;
- codul numeric personal sau codul de identificare fiscala al centralei institutiei de credit din Romania la care beneficiarul sumei isi are deschis contul potrivit deciziei platitorului, in cazul in care plata se efectueaza din conturi deschise la unitatile Trezoreriei Statului catre persoane fizice in conturi bancare.
III. Rubrica „Cod IBAN beneficiar”
Se inscrie codul IBAN aferent contului de venituri/cheltuieli bugetare sau contului de disponibil, dupa caz, in care se achita suma, deschis la unitatile Trezoreriei Statului sau codul IBAN al contului beneficiarului sumei, deschis la institutia de credit.
IV. Rubrica „Reprezentand” din formularul „Ordin de plata pentru Trezoreria Statului (OPT)’’ se completeaza astfel:
- pentru sumele reprezentand venituri bugetare se inscrie denumirea obligatiei bugetare achitate;
- pentru sumele prevazute la pct 1 se inscrie «bugetul general consolidat», precum si orice alte informatii pe care platitorul le considera relevante;
- in cazul celorlalte categorii de sume care se achita, se inscrie natura economica a platii efectuate, iar in cazul platilor catre beneficiari care nu sunt inregistrati fiscal in Romania se pot inscrie si alte informatii relevante (de exemplu, codul de identificare fiscala al acestora din tara in care sunt inregistrati fiscal).