Din 16 aprilie a intrat in vigoare Ordonanta de urgenta nr. 49/2020 care aduce modificari privind acordarea concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate pe durata starii de urgenta.
Cele mai importante modificari aduse de acest act normativ sunt:
- Indemnizatiile aferente certificatelor de concediu medical acordate in perioada starii de urgenta pot fi solicitate pe baza actelor justificative de catre persoanele indreptatite, precum si de platitorii de indemnizatii in termen de 180 de zile de la data incetarii perioadei starii de urgenta;
Cuantumul indemnizatiilor solicitate se achita la nivelul cuvenit in perioada prevazuta in certificatul medical.
- In perioada starii de urgenta, persoanele carora li se interzice continuarea activitatii si pentru care a fost instituita masura de carantina ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu COVID-19, beneficiaza de concedii si indemnizatii pentru carantina, indiferent de locul in care aceasta se instituie, respectiv institutionalizata, la o locatie declarata de catre persoana carantinata sau prin izolare, care se acorda pentru perioada si pe baza documentelor prevazute prin ordin al ministrului sanatatii, in functie de evolutia situatiei epidemiologice;
Pentru persoanele aflate in situatiile mentionate, certificatele de concediu medical se elibereaza de catre medicii de familie dupa ultima zi a perioadei de carantina, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii perioadei starii de urgenta.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru situatiile prevazute mai sus reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform art. 10 din Ordonanta de Urgenta nr. 158/2005 (ca regula generala, media veniturilor brute lunare din salarii si asimilate salariilor din ultimele 6 luni din ultimele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare).
- Durata de acordare a indemnizatiei aferente pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat in sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor interventii chirurgicale. In aceste cazuri, durata concediului medical este stabilita de catre medicul specialist in functie de evolutia bolii (se elimina conditia aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale după depasirea termenului de 90 de zile).
Tine-ti echipa la curent cu ultimele noutati legislative din domeniul HR! Pentru informatii complete legate de acest subiect, inclusiv accesul la un tabel comparativ al preverilor actuale si al celor anterioare modificarilor aduse de OUG 49/2020, Descarca Smart Update Aprilie nr. 7 2020 si transmite-l colegilor tai.