In 2015, angajatii din Romania beneficiaza de un total de 12 zile libere legal, iar cinci dintre cele ramase in acest an sunt in weekend.
Urmatoarele zile libere legale de care vor beneficia angajatii romani vor fi prima si a doua zi de Rusalii, conform Codului muncii. Anul acesta prima si a doua zi de Rusalii sunt in datele de 31 mai, respectiv 1 iunie, iar angajatii cu un program de lucru fix, de luni pana vineri, se vor bucura de un weekend prelungit cu ziua de luni, 1 iunie.
Intrucat in acest an Pastele ortodox si cel catolic s-au serbat in zile diferite, sarbatoarea Rusaliilor va fi in zile diferite, iar angajatul catolic va beneficia de zilele libere legal si in cazul sarbatorii catolice de Rusalii, potrivit Codului muncii. Citeste mai multe despre acest lucru aici.
Dupa acest weekend prelungit, urmatoarea zi libera legala va fi pe 15 august – Adormirea Maicii Domnului, intr-o zi de sambata. Romanii vor mai avea anul acesta doua mini-vacante, una incepand pe 30 noiembrie, de Sfantul Andrei (luni) si care se continua cu ziua nationala a Romaniei, 1 decembrie. A doua mini-vacanta va fi cu ocazia primei zile de Craciun, care este intr-o vineri in 2015.
Cum va fi recompensat cel care merge la munca in zilele libere legal
Exista si categorii de salariati care sunt nevoiti sa munceasca in zilele libere legal – locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza specificului (spre exemplu, unitati in care procesul de productie nu poate fi interupt sau angajatii din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica).
Acestia au dreptul la o zi libera compensatoare in urmatoarele 30 de zile.
Totodata, atunci cand din motive justificate nu se pot acorda zile libere compensatorii, Codul Muncii prevede ca salariatii sa beneficieze de un spor care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza.
De retinut! Angajatorii care nu respecta zilele libere legale si isi cheama angajatii la munca vor risca o amenda cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei, iar aceste zile libere nu pot fi incluse in concediul de odihna.
Te-ar mai putea interesa si:
12 zile libere legal in 2015, 8 in timpul saptamanii de lucru
Repaus saptamanal, clarificare noua in Codul muncii
Infografic Schimbare de directie in serviciile de munca temporara