Schimbari majore in ceea ce priveste salariul minim brut pe tara acordat angajatilor romani! Potrivit Ordonantei de urgenta, nr. 130/2021, privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, un salariat roman poate primi salariul minim brut pe tara pentru o perioada de maximum 2 ani de zile de la momentul incheierii contractului individual de munca, dupa care acesta va primi un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Prevederea ar fi trebuit sa intre in vigoare incepand cu 18 decembrie, insa potrivit unei noi OUG, publicate la finalul anului 2021, cei 2 ani de zile vor incepe sa curga din ianuarie 2022, ceea ce inseamna ca angajatorii vor trebui sa le mareasca salariile celor platiti cu minimum pe economie din 2024.
Va prezentam in continuare principalele dispozitii ale Ordonantei de urgenta, nr. 130/2021:
Dupa alineatul (2) al articolului 164 din Codul muncii, se introduc doua noi alineate:
(21) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in conditiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maximum 24 de luni de la momentul incheierii contractului individual de munca. Dupa expirarea perioadei respective, timp in care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi incadrat cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
(22) Prevederile alin. (21) se aplica si pentru salariatul incadrat cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, care are deja incheiat un contract individual de munca cu o durata de peste 24 de luni.
Fii la curent cu toate noutatile legislative din domeniul muncii! Descarca Smart Update Decembrie nr. 1 2021 si transmite-l colegilor tai!