Smart Update: Noi completari privind zilele libere platite acordate parintilor

Pe 21 martie au intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta nr. 30/2020 si Hotararea de Guvern nr. 217/2020 care vin in completarea Legii nr. 19/2020 privind zilele libere platite acordate parintilor pentru supravegherea copiilor in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant.

Ce cuprind cele trei acte normative: 

Se acorda zile libere unuia dintre parinti in scopul supravegherii copiilor pe durata suspendarii cursurilor sau pe parcursul inchiderii temporare a unitatilor de invatamant.

Zilele libere platite sunt de fapt zilele lucratoare pana la incetarea situatiei de urgenta decretata, exceptand zilele lucratoare din perioada vacantelor scolare.

Cuantumul indemnizatiei pentru zilele libere platite este de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut pe economie (i.e. 5.429 lei).

Pentru aceasta indemnizatie angajatorul are obligatia retinerii impozitelor si contributiilor sociale (i.e. impozit pe venit, contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari sociale de sanatate si contributia asiguratorie pentru munca).

Acordarea zilelor libere se face la cererea unuia dintre parinti, depusa la angajatorul acestuia.

Cererea va fi insotita de o copie a certificatului de nastere a copilului/copiilor si de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte care atesta ca acesta nu a solicitat la locul sau de munca acelasi drept, respectiv ca nu se afla in concediu de odihna sau concediu fara plata.

Valoarea neta a indemnizatiei platita de angajator (incasate efectiv de parinte) va fi rambursata din Fondul de Garantare pentru plata creantelor salariale in baza unei cereri si a documentelor justificatoare depuse la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene.

Dreptul cuvenit parintilor se acorda si urmatoarelor categorii de persoane:

  • Parintele sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav nescolarizat, care a optat pentru acordarea indemnizatiei in conditiile Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (Legea nr. 448/2006), doar in conditiile in care activitatea serviciului de zi este suspendata ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate astfel de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu.

 

  • Parintele sau reprezentantul legal care are in ingrijire, supraveghere si intretinere persoana adulta incadrata in grad de handicap grav sau in grad de handicap grav cu asistent personal pentru care s-a optat pentru acordarea indemnizatiei in conditiile Legii nr. 448/2006, doar daca beneficiaza de servicii de zi, a caror activitate a fost suspendata ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate astfel de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu.

 

Conditii cumulative pentru solicitarea zilele libere platite:

  • au copii cu varsta de pana la 12 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 18 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant;
  • locul de munca ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Dreptul de solicitare a zilelor libere platite nu se acorda parintelui in urmatoarele situatii:

  • este in concediu de crestere a copilului de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati;
  • este asistentul personal al unuia dintre copii pe care ii are in ingrijire;
  • beneficiaza de concediu de odihna de odihna/concediu fara plata;
  • are contractul de munca suspendat pentru somaj tehnic;
  • nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit.

 

Angajatii din industriile mentionate mai jos beneficiaza de acordarea zilelor libere doar cu acordul angajatorului: 

sistemului energetic national, unitatile operative de la sectoarele nucleare, unitatile cu foc continuu, unitatile de asistenta sociala, de telecomunicatii, ale radioului si televiziunii publice, transporturile pe caile ferate, unitatile care asigura transportul in comun si salubritatea localitatilor, precum si aprovizionarea populatiei cu gaze, energie electrica, caldura si apa, comert alimentar, productie si distributie medicamente si echipamente sanitare, distributie carburanti, unitatile farmaceutice

 

Tine-ti echipa la curent cu ultimele noutati legislative din domeniul HR! Pentru informatii complete legate pe acest subiect, Descarca Smart Update Martie nr. 3 2020 si transmite-l colegilor tai.

Nota de confidentialitate: Completand acest formular, imi dau acordul pentru prelucrarea datelor personale, doar in scopul pentru care au fost solicitate, conform cu Politica de Confidentialitate.

Leave a Comment

Solicita o oferta!

Meniu

Newsletter

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR
Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.

Parteneriate

About ADP (NASDAQ – ADP) Designing better ways to work through cutting-edge products, premium services and exceptional experiences that enable people to reach their full potential. HR, Talent, Benefits, Payroll and Compliance informed by data and designed for people. Learn more at www.adp.com. ADP, the ADP logo, and Always Designing for People are trademarks of ADP, LLC.

Suntem membri

aramt-member

Certificate

iso9001-2015
iso27001-2013