De ieri au intrat in vigoare noi reglementari privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate – reglementari aduse prin Ordonanta de urgenta nr. 126/2020 care modifica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005.
Persoanele asigurate au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara indeplinirea conditiei de stagiu de asigurare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin hotarare a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, precum si in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii.
Indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca se suporta după cum urmeaza:
A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca, cu exceptia indemnizatiilor aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020;
B. din bugetul FNUASS, incepand cu:
a) ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. A de mai sus, si pan la data incetrii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate care realizeaza in Romania veniturile din salarii si asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte; persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj; persoanele fizice asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate pe bază de contract de asigurare individual.
c) prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020.
Fii la curent cu toate noutatile legislative din domeniul muncii! Descarca Smart Update Iulie nr. 3 2020 si transmite-l colegilor tai!