In conditiile actuale, de stare de urgenta la nivel national, numarul companiilor a caror activitate a fost afectata, partial sau total, este in crestere. In aceasta situatie se regasesc si firme din sectorul constructiilor. Conform comunicatului de presa emis de Ministerul Muncii, in momentul de fata exista peste 1 milion de contracte individuale de munca suspendate si peste 200.000 de contracte incetate, dintre care un numar de aproape 28.000 doar in domeniul constructiilor.
In aceasta situatie, in care unele dintre firmele de constructii recurg deja la concedieri ca urmare a sistarii activitatii, pentru altele problema somajului tehnic este o optiune de luat in calcul. Doar ca, fata de alte industrii, incepand cu anul trecut, segmentul constructiile beneficiaza de anumite facilitati fiscale, pe care le-am reamintit mai jos si care ridica anumite intrebari: pot angajatii din domeniul constructiilor beneficia de indemnizatia de somaj? In ce conditii? Se pastreaza in acelasi timp si facilitatile fiscale?
Care sunt facilitatile fiscale pentru segmentul constructiilor si conditiile in care acestea se acorda
Pe de alta parte, industria constructiilor este unul dintre putinele domenii, in care, la momentul actual, angajatii si angajatorii beneficiaza de o serie de facilitati, in conditiile respectarii cerintelor incluse in Codul Fiscal, art. 60 pct. 5 lit a)- e), pentru perioada 01 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028.
Una dintre cele mai importante facilitati fiscale este scutirea impozitului pe venit care se aplica daca veniturile brute lunare din salarii ai asimilate salariilor sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi, de minimum 3.000 lei lunar si pana la 30.000 lei.
De asemenea, CAS-ul pentru angajati s-a redus de la 25% la 21,25%, aceste persoane fiind scutite la plata contributiei la fondul de pensii administrat privat. Aceasta categorie de salariati beneficiaza si de scutirea la plata CASS.
Tot in perioada mentinoata mai sus, in cazul angajatorilor care desfasoara activitati in sectorul de constructii, cota CAM se reduce la nivelul cotei care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale. De asemenea, angajatorii pentru persoanele ale caror venituri din salarii sunt scutite de plata impozitului pe venit, sunt scutiti la randul lor de la plata CAS datorata pentru activitatea desfasurata in conditii deosebite, speciale sau in alte conditii de munca.
Dar pentru a beneficia de toate aceste facilitati, angajatorii trebuie sa desfasoare activitati in sectorul constructii al caror coduri CAEN sunt mentionate expres in Codul Fiscal si sa realizeaze o cifra de afaceri din activitatile de constructii in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea.
In ce conditii se acorda indemnizatia de somaj tehnic simultan cu mentinerea facilitatilor fiscale
In situatia in care aceste companii sunt nevoite sa isi trimita angajatii in somaj tehnic, acestia au dreptul la indemnizatia de somaj. Pentru ca ei sa poata insa beneficia in continuare de facilitatile mentionate mai sus, este necesar sa respecte aceleasi conditii incluse in actul normativ, inclusiv in ceea ce priveste conditia mentionata la art. 60, pct. 5, lit. a din Codul Fiscal: “angajatorii desfasoara activitati in domeniul constructii…”