O data cu starea de urgenta anuntata de Presedintele Romaniei dar si cu evolutia situatiei in Romania in ceea ce priveste raspandirea virusului COVID-19, am trecut intr-o noua etapa. Scolile raman inchise pana dupa Paste, conform unui comunicat al Ministerului Invatamantului, iar presedintele Romaniei, Klaus Johannis a semnat sambata, 14 martie, decretul pentru promulgarea Legii privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant. De asermenea, autoritatile romanesti se pragatesc pentru aplicabilitatea asa zisului “scenariu 3” de criza.
Mare parte dintre multinationale au recurs la metoda “work from home” si “telemunca” iar o parte dintre business-urile locale isi limiteaza prezenta doar in mediul online. Pentru o parte din sectoarele de activitate cele mai afectate in aceasta perioada este posibil ca somajul tehnic sa para o alternativa.
Somajul tehnic reprezinta intreruperii activitatii angajatorului in baza art. 53 din Codul Muncii, din motive economice, tehnologice, structurale sau altele asemanatoare. Somajul tehnic poate fi initiat doar de angajator invocand motivele de mai sus.
Cum pot invoca angajatorii somajul tehnic?
In cazul particular din momentul de fata, angajatorii pot apela la somajul tehnic invocand intreruperea temporara a activitatii cauzata de contextul economic total atipic sau situatia in care unul sau mai multi intre salariatii sai sa fie suspecti de contaminarea cu coronavirus, ori in carantina sau autoizolare la domiciliu, de exemplu, si sa nu-si poata exercita atributiile de serviciu. In cazul in care angajatorii apeleaza la somajul tenhnic, ei trebuie sa faca dovada intreruperii temporare a activitatii, care sa justifice plata indemnizatiei pentru perioada respectiva.
In astfel de situatii, persoanele care au contractul de munca suspendat nu pot cere ajutor de somaj, din moment ce primesc deja o indemnizatie de la angajator.
Ai neclaritati? Apeleaza la serviciile Smartree!
Cum se aplica somajul tehnic si care este indemnizatia?
Angajatorul poate trimite salariatii in somaj tehnic, situatie in care este este necesara suspendarea contractelor individuale de munca. Salariatii ale caror contracte individuale de munca au fost suspendate au dreptul la o indemnizatie de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Aceasta indemnizatie este platita din fondul de salarii.
In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Ce se intampla cu salariatii aflati in somaj tehnic?
In schimbul asigurarii platii indemnizatiei de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca, salariatii raman la dispozitia angajatorului, care are oricand posibilitatea de a dispune reinceperea activitatii.
Ce taxe se platesc pentru somajul tehnic?
- Contributia pentru asigurarile sociale de sanatate angajat;
- Contributia la asigurarile sociale (pensii) angajat;
- Impozit pe venit;
- Contributia asiguratorie pentru munca;