Potrivit unui studiu realizat de Gallup, un angajat petrece 81,396 de ore din viata sa muncind. Singurul lucru care consuma, pe parcursul vietii, mai mult timp decat munca este somnul. Tinand cont de aceste lucruri, este extrem de important sa se cunoasca cateva aspecte esentiale ce tin de atitudinea angajatilor vizavi de locul de munca, cum ar fi gradul de implicare al acestora, nivelul de stres sau perspectivele de viitor.
Romanii, cei mai implicati angajati din Europa
Studiul “State of the Global Workplace 2022” releva faptul ca in Romania, gradul de engagement al angajatilor a atins un procent de 33%, acesta reprezentand cel mai mare procent din Europa in ceea ce priveste nivelul de engagement al angajatilor. La urma clasamentului se afla Italia, tara in care doar 4% dintre angajati sunt dedicati cu adevarat jobului pe care il au.
In ceea ce priveste proiectia de viitor, putin peste jumatate dintre angajatii romani considera ca vor creste pe plan profesional in urmatorii ani. Clasamentul privind cresterea si prosperitatea angajatilor pe termen lung este condus de Finlanda, cu un procent de 84%, Romania situandu-se pe locul 16 in Europa, cu un procent de 51%.
Potrivit studiului realizat de Gallup, un procent de 31% dintre angajatii romani au declarat ca trebuie sa faca fata grijilor cu care se confrunta zilnic, in timp ce un procent de 35% au sustinut ca se simt stresati. De asemenea, un procent de 12% dintre angajatii romani experimenteaza pe parcursul unei zile de munca stari de furie, iar un procent de 17% sentimente de tristete.
Foto: Gallup
Nivelul de engagement al angajatilor la nivel global vs. Europa
In 2019, gradul de engagement al angajatilor era in crestere la nivel global, dar odata cu izbucnirea pandemiei de COVID-19, acesta s-a dus mult in jos. In 2021, gradul de implicare al angajatilor a crescut, la nivel global, cu doar un punct procentual, pana la 21%, ramanand insa sub valoarea din 2019.
Studiul realizat de Gallup arata ca 60% dintre angajati se simt detasati emotional de locul de munca, 19% se declara nefericiti la job, in timp ce, asa cum am amintit si mai sus, doar un procent de 21% se declara implicati la serviciu.
Gallup estimeaza ca gradul de implicare mic al angajatilor la locul de munca costa economia globala 7,8 trilioane de dolari, ceea ce reprezinta 11% din PIB la nivel global.
In Europa, gradul de engagement a stagnat fata de 2020, dar chiar si asa este mai mic decat la nivel mondial. Astfel, doar un procent de 14% dintre angajatii europeni se declara implicati la job.
Nivelul de stres in randul angajatilor din intreaga lume a ajuns la 44%
Potrivit studiului realizat de Gallup in perioada 2021 – martie 2022, nivelul de stres in randul angajatilor din intreaga lume a atins, din nou, un nivel record.
Un procent de 44% dintre angajatii care au fost intervievati in cadrul studiului, au declarat ca s-au simtit stresati la locul de munca, in ziua precedenta intervievarii.
In ceea ce priveste emotiile negative precum tristete, furie sau ingrijorare, rezultatele nu sunt deloc incurajatoare. Astfel, 21% dintre respondenti au declarat, cu privire la ziua precedenta, ca au experimentat stari de furie si 23% sentimente de tristete. In acelasi timp, 40% dintre angajati au spus ca au manifestat stari de ingrijorare.
Nici la nivel european lucrurile nu stau cu mult diferit astfel ca 39% dintre angajati s-au declarat stresati si 37% au sustinut ca s-au confruntat cu stari de neliniste.
De asemenea, studiul realizat de Gallup mai arata ca rata angajatilor europeni care experimenteaza stari de furie pe parcursul unei zile de munca este de 19%, iar rata celor care sunt incercati de sentimente de tristete este de 21%.
Aproape jumatate dintre angajati considera ca este un moment bun pentru gasirea unui job
La nivel mondial, un procent de 45% dintre angajati au declarat, in momentul intervievarii, ca, din perspectiva lor, este un moment bun pentru a-ti cauta un loc de munca.
In Europa, procentul celor care au spus ca este un moment oportun pentru cautarea unui loc de munca, tinand cont de ceea ce se intampla in zona sau orasul in care ei locuiesc, a fost de 44%.
In Romania, putin peste jumatate dintre angajati (51%) au considerat ca este o perioada buna pentru o schimbare in cariera.
Studiul Gallup acopera peste 160 de tari, iar in fiecare tara cercetarea s-a realizat asupra unui esantion reprezentativ de 1000 de persoane cu varsta de peste 15 ani, care lucreaza.
Descarca intreg studiul Gallup “State of the Global Workplace 2022”, AICI.