Ordinul 1069/2015, publicat recent in Monitorul Oficial, stabileste cresterea valorii nominale indexate a unui tichet de masa cu 6 bani, de la 9,35 la 9,41 lei pentru semestrul I al lui 2015, incepand cu luna mai.
Ultima majorare a valorii unui tichet de masa a fost in mai 2013, de la 9 la 9,35 lei.
Este decizia angajatorului de a majora sau nu valoarea tichetelor de masa oferite, legea prevede doar valoarea nominala maximala. Tichetele de masa:
- se pot acorda doar salariatilor acolo unde acestia isi declara functia de baza;
- sunt asimilate veniturilor din salarii;
- sunt supuse impozitului pe venit.
Contravaloarea tichetelor de masa este inclusa in statul de salarii in scopul impozitarii, iar calculul, retinerea si virarea impozitului pe salarii se va efectua de catre angajator. Aceasta contravaloare este impozitata prin cumulare cu celelate venituri de natura salariala realizate in luna in care sunt acordate.
Tichetele de masa se acorda conform Normelor de aplicare a legii 142/1998. Astfel, numarul maxim de tichete de masa este egal cu numarul de zile lucrate de salariat intr-o luna calendaristica.
Cand nu se acorda tichet de masa
Salariatii care primesc tichete de masa in mod normal nu vor primi acest tip de beneficiu in perioadele in care:
- isi efectueaza concediul de odihna;
- se afla in concediu medical;
- beneficiaza de zile libere platite ca urmare a unor evenimente deosebite precum decesul unui membru de familie, nasterea unui copil, casatorie etc.
- sunt in delegatie si primesc diurna.
Potrivit legii, distribuirea tichetelor de masa se poate face atat pe suport de hartie, cat si in format electronic (din ianuarie 2015) si ar trebui efectuata in ultima decada a lunii curente pentru luna urmatoare. In practica, cei mai multi angajatori prefera sa distribuie aceste tichete la finalul lunii sau la inceputul lunii urmatoare pentru luna trecuta.
In cazul salariatilor care lucreaza in ture cu un program mai mare de 8 ore, acesta se va imparti in fractii de 8 ore. Numarul total de fractii determina numarul de tichete de masa la care angajatii aflati in aceasta situatie au dreptul, fara insa a depasi numarul maxim de zile lucratoare din luna.
Te-ar mai putea interesa si:
Tichetele de masa, incluse in baza de calcul pentru indemnizatia de crestere copil
Calcul salarii: cum inregistrezi contributia la pensia facultativa
MyStaff Rewards: secretul unor angajati mai motivati