Pentru cei care se gandesc deja la planurile de vacanta pentru anul urmator, 2018 ne aduce tot 14 zile libere, stabilite pentru sarbatori publice si religioase, la fel ca anul acesta. Dintre acestea, trei vor pica în week-end, iar restul in zilele lucratoare.
Sarbatorile legale in 2018:
- 1 si 2 ianuarie – Anul Nou, luni si marti
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane, miercuri
- 8 aprilie, 9 aprilie— Pastele, duminica si luni
- 1 mai — Ziua Muncii, marti
- 27 mai, 28 mai – Rusalii, duminica si luni
- 1 iunie – Ziua Copilului, vineri
- 15 august — Adormirea Maicii Domnului, miercuri
- 30 noiembrie — Sfantul Andrei, vineri
- 1 decembrie — Ziua Nationala a Romaniei, sambata
- 25 decembrie, 26 decembrie — Craciunul, marti si miercuri
Inceputul de an ne întampină cu trei zile libere in ianuarie. Pe langa 1 si 2 ianuarie, incepand cu 2017, Ziua Unirii Principatelor Romane, 24 ianuarie, a fost declarata sarbatoare legala. La fel si in cazul zilei de 1 iunie, care pana acum doi ani era lucratoare.
In 2018, Pastele catolic si cel ortodox cad la o saptamana distanta. Pastele catolic pica pe 1 aprilie, iar ortodocsii sarbatoresc Invierea Domnului in 8 aprilie.
Rusaliile vor fi sarbatorite duminica si luni, astfel incat vom beneficia de trei zile libere legate. La fel si in cazul zilei de 1 iunie si 30 noiembrie, cand vom avea vinerea libera.
Potrivit prevederilor legale in vigoare, angajatii care sunt nevoiti sa lucreze inclusiv in zilele considerate libere, vor primi in plus la salariu, adica ziua lucrata va fi platita dublu
Anul acesta, salariatii din Romania s-au bucurat de tot 14 zile libere stabilite pentru sarbatori publice sau religioase, cu două zile mai mult fata de anul trecut. Astfel, in 2017 au fost adoptate prin lege inca doua zile libere, 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) si 1 iunie (Ziua Copilului). Pana la sfarsitul acestui an, romanii vor mai avea 4 zile libere, toate in timpul saptamanii de lucru.
Dintre zilele libere prevazute de lege anul acesta, doar trei au cazut in weekend. Totodata, angajatii romani au beneficiat de cinci weekenduri prelungite fiind liberi in zile de sarbatoare legala in zile de luni si marti. Patru dintre aceste weekenduri prelungite au fost deja consumate, urmand ca zilele de 25 si 26 decembrie sa fie legate de weekendul premergator sarbatorilor de Craciun.
Sarbatorile legale in 2017:
- 1 si 2 ianuarie – Anul Nou, duminica si luni
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane, marti
- 16 si 17 aprilie – Pastele Catolic si Pastele Ortodox, duminica si luni
- 1 mai – Ziua Internationala a Muncii, luni
- 1 iunie – Ziua Copilului, joi
- 4 şi 5 iunie, Rusaliile, duminica si luni
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului, marti
- 30 noiembrie – Sfantul Andrei, joi
- 1 decembrie – Ziua Internationala a Romaniei, vineri
- 25 si 26 decembrie, Craciunul, luni si marti
În 2018, romanii vor beneficia ca si anul acesta de un numar de 14 zile libere, dintre 11 vor pica in zilele lucratoare, iar trei in weekend. La acestea se adauga doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Ziua Copilului si Ziua Unirii Principatelor Romane, zile libere din 2017
Incepand din 2017, salariatii din Romania beneficiaza in plus de doua zile libere. Astfel, potrivit Legii nr. 176/2016 pentru modificarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii intrata in vigoare in octombrie 2016, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Romane, este zi libera legala.
Tot din 2017, Ziua Copilului a devenit zi libera legala pentru toti salariatii, indiferent daca sunt sau nu parinti. Legea nr. 220/2016 pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii care prevede aceasta modificare a intrat in vigoare in noiembrie 2016. După 24 ianuarie, 1 iunie este a doua zi libera legala inclusa in Codul muncii in cursul anului 2016 cu efect incepand din 2017.
Bugetarii, mai multe zile libere in 2017
In 2017, Guvernul a decis ca ziua de 23 ianuarie sa fie libera pentru salariatii din sectorul public ca legatura intre weekend-ul 21-22 ianuarie si ziua libera de 24 ianuarie. Facilitatea nu a fost acordata, insa, locurilor de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. Recuperarea zilei libere a fost facuta pe 28 ianuarie sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru pana pe 31 ianuarie 2017.
Tot in 2017, Guvernul a aprobat un proiect de hotarare prin care 2 iunie 2017 a fost declarata zi libera pentru bugetari. Stabilirea zilei de 2 iunie ca fiind nelucratoare a facut punte intre 1 iunie, declarata zi nelucratoare, si zilele de sambata, duminica si luni (a doua zi de Rusalii). Ziua libera a fost recuperata in 10 iunie 2017 sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru pana la data de 16 iunie 2017.
Bugetarii au beneficiat de inca un weekend prelungit in 2017 dupa ce Guvernul a decis, prin Hotararea nr. 512/2017, sa acorde acestora o zi libera in data de 14 august. La data de 15 august 2017 a fost sarbatorita Adormirea Maicii Domnului, zi libera legala in care salariatii au fost liberi, conform legislatiei muncii. Liberul acordat a fost ulterior recuperat pe 19 august sau prin prelungirea zilnicăaa programului de lucru.
Alte zile libere legale?
Anul 2017 a marcat o serie de initiative legislative pentru instituirea unor noi sarbatori nationale. Ziua de 27 martie a fost declarata oficial sarbatoare nationala, potrivit Legii nr. 36/2017 intrata in vigoare la 1 aprilie. Mai precis, pe 27 martie se celebreaza unirea Basarabiei cu Romania. Pentru ca Ziua Unirii Basarabiei cu Romania sa devina sarbatoare legala nelucratoare, aceasta trebuie inclusa in lista zilelor libere stabilite de Codul muncii.
In octombrie 2017, senatorii au votat propunerea legislativa pentru instituirea Zilei Minoritatilor Nationale din Romania care prevede declararea zilei de 18 decembrie ca zi de sarbatoare nationala. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie si de votul Camerei Deputaților, de promulgare si de publicare in Monitorul Oficial. Proiectul nu prevede, insa, ca ziua de 18 decembrie să fie si zi libera, odata ce este adoptat.
O propunere legislativa privind consacrarea zilei de 15 martie ca Sarbatoarea Comunitatii Maghiare din Romania a ajuns anul acesta la votul Senatului. Potrivit acestui act normativ, salariatii maghiari din Romania vor putea cere de la angajator sa fie liberi pe 15 martie, cand se celebrează comunitatea maghiara din Romania. Propunerea nu se aplica momentan, urmand sa fie supusa votului in Parlament, aprobarii prin decret de catre seful statului si publicarii in Monitorul Oficial.