Business Magazin: Cu cat vor creste salariile in 2016

Oferta de pe piata muncii la inceput de 2016 arata bine: salarii mai bune, slujbe mai complexe si multe locuri de munca disponibile, mai ales in cazul industriilor prelucratoare, de outsourcing si de IT. Cel mai bun motor al revenirii la o piata in care angajatii sunt cei care pun conditiile este insa tocmai numarul redus al candidatilor.

Economia Romaniei a creat peste 154.000 de noi locuri de munca in primele opt luni ale anului trecut, nivel cu peste 45% mai mare decat in aceeasi perioada din 2014, arata cele mai recente date disponibile. Specialistii in resurse umane sunt de parere ca tendinta de crestere a noilor angajari se va mentine si in 2016, pentru ca exista toate premisele ca acest lucru sa se intample: cresterea economica estimata pentru 2016 (care variaza intre 3,9 si 4,1%) indica un nivel mai ridicat decat cel prognozat pentru anul trecut si astfel companiile au incredere sa-si extinda afacerile in Romania sau sa faca investitii greenfield.

E posibil ca ritmul angajarilor in 2016 sa fie mai accentuat decat in 2015, astfel incat la nivelul intregului an sa ne apropiem de 200.000 de noi angajari“, a explicat Cristina Postolache, managing partner in cadrul firmei cu activitati in domeniul resurselor umane Big4HR.

O evolutie similara a numarului de noi locuri de munca estimeaza si Raluca Penes, HR coordinator in cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree Romania. „Numarul de noi angajari va creste in 2016 cu cel putin 5%, in special in zonele Nord-Vest si Centru (Timisoara, Arad, Bihor, Brasov, Bucuresti-Ilfov), pe fondul investitiilor“, a spus Penes. Piata va cere in continuare, spune ea, specialisti in zona de IT/software, dar si pozitii specializate in vanzari, marketing si comert online sau logistica.

Piata muncii a aratat semne clare de dinamizare, creand noi oportunitati in cariera pentru angajati, iar pachetele salariale vor creste ca urmare a acestor miscari, in timp ce competitia pentru talente va deveni tot mai puternica, este de parere Irina Stoian, directorul de resurse umane al companiei de credite de consum Cetelem: „Noi suntem in trendul de crestere a numarului de angajari in 2016, cu precadere pe divizia de vanzari, unde urmarim ritmul de dezvoltare al parteneriatelor existente, prin deschiderea de noi locatii in care Cetelem este prezent cu puncte de lucru“.

Potrivit datelor firmei de recrutare si de inchiriere de forta de munca temporara APT Group, anul trecut rata de recrutare externa a fost de 13,5% la nivelul intregii piete din Romania, in crestere cu 1,5 procente fata de 2014. Reprezentantii APT estimeaza ca, pe langa nou infiintatele unitati de productie, retail si servicii de business, un generator semnificativ de noi locuri de munca a fost, in 2015, insusi Codul muncii, ale carui modificari au scos „la alb“ multe locuri de munca din zonele gri si neagra. Peste acest trend se va suprapune in 2016 elanul investitional (cresterea investitiilor este estimata la peste 15% fata de 2015), care situeaza Romania in topul tarilor din Europa de Sud-Est.

Ne putem astepta la o crestere intre 15 si 20% a numarului de noi angajari anul acesta, in conditiile in care si somajul va continua sascada (de la 6,6 % in 2015 la 6,4% in 2016, dupa estimarile Comisiei Europene). Iar la nivel de categorii profesionale putem preconiza ca va creste mai mult gradul de ocupare a pozitiilor de blue collars decat a celor de white collars, pe fondul revirimentului din industriile prelucratoare“, a spus Adrian Nicolae, development manager in cadrul APT Group. Un diferentiator calitativ nou este, spune el, faptul ca piata romaneasca a muncii se extinde din nucleele urbane traditionale si radiaza regional, catre localitatile mai mici.

Angajatorii vor cauta anul acesta meseriasi, absolventi de scoli profesionale, pentru ca industria va crea noi locuri de munca, mai ales in Transilvania si Banat, spun specialistii, in timp ce companiile din servicii vor cauta vorbitori de limbi straine pentru activitatile suport, precum si programatori.

Mediul industrial, mai ales in domeniul componentelor auto, anunta extinderea capacitatii de productie, lucru care va duce la cresterea nevoii de personal direct productiv – muncitor calificat in productie. Aceasta tendinta favorizeaza alte locatii decat Bucurestiul, unde industrie nu mai exista. Sunt vizate in special centrele urbane din Transilvania, Banat, zona Pitestiului si a Ploiestiului, dar in marile orase exista deja riscul supra-incalzirii in conditiile lipsei de personal de executie calificat“, a explicat Raluca Parvu, business manager in cadrul companiei de consultanta in mana-gement si resurse umane BPI Group. Ea a mai precizat ca si serviciile ofera o crestere semnificativa, in conditiile in care se externalizeaza multe procese in BPO-uri (centre de servicii de externalizare pentru afaceri) sau in centre de servicii partajate (Shared Services). Vizate aici sunt activitatile suport (financiar, HR, call center etc.), dar si sectorul IT.

La polul opus sunt sectoare precum bankingul, retailul sau industria farmaceutica, unde sunt mai putine angajari noi (in retail fluctuatia mare de personal determina realizarea de noi angajari, dar nu sunt facute pentru extindere, ci pentru inlocuirea personalului care a plecat).

O tendinta remarcata de cei care fac recrutari este ca firmele de outsourcing (straine sau romanesti) au inceput sa ofere servicii din ce in ce mai complexe, in incercarea de a se dezvolta foarte bine pe o nisa de piata. Iar acest lucru atrage nevoia de candidati mai specializati, care sunt si mai bine platiti.

(…)

Si previziunile in materie de salarii sunt optimiste, iar acest lucru nu este valabil doar pentru Romania. Salariile angajatilor din mediul privat vor creste, la nivel global, cu circa 2,5% in 2016, acestea fiind cele mai optimiste previziuni din ultimii trei ani. In Europa, cresterea salariala medie va fi de 2,8% in 2016, iar in Romania se prognozeaza cresteri salariale reale in jurul valorii de 4,8%, arata datele firmei de consultanta in management Hay Group.

Salariile cresc in 2016 odata cu cresterea salariului minim in cazul pozitiilor low level (cei platiti cu minimul, dar si cei cu salarii apropiate). Pentru pozitiile de specialisti preconizam cresteri punctuale, intre 5 si 15%“, a mai spus Raluca Penes de la Smartree.

Salariul minim a crescut accelerat in ultimii ani, astfel ca daca in 2012 nivelul era de 700 de lei brut pe luna, din luna mai a acestui an va ajunge la 1.250 de lei brut pe luna, o crestere de circa 80% fata de 2012. In prezent, salariul minim pe economie este de 1.050 de lei brut/luna.

Sunt de parere ca la fel de importanta este si calitatea muncii depuse de angajatii romani, care poate reprezenta un criteriu important in decizia de business a unor antreprenori. Munca de calitate depusa de angajati motivati poate face de foarte multe ori diferenta, iar cresterea nivelului salariului minim sustine specializarea angajatilor“, a mai spus Irina Stoian de la Cetelem.

Peste 1 milion de angajati din mediul privat vor beneficia de salarii mai mari odata cu majorarea salariului minim, iar aceasta masura a fost luata in calcul de majoritatea angajatorilor atunci cand si-au facut bugetele pentru 2016. Cazurile in care firmele vor face concedieri pentru ca nu pot sustine aceste cresteri salariale vor fi cu totul izolate, spun specialistii.

Poate exista insa o influenta in ceea ce priveste cresterile salariale pentru cei cu salarii apropiate de minim. In contextul in care o persoana castiga acum 1.250 lei brut, de la 1 mai, cand eventualii colegi platiti cu salariul minim vor avea majorare de salariu, o crestere automata a salariilor apropiate ca valoare poate fi justificata“, a adaugat Raluca Penes de la Smartree.

Citeste tot articolul pe Business Magazin

Te-ar mai putea interesa si:

Leave a Comment

Solicita o oferta!

Meniu

Newsletter

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR
Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.

Parteneriate

About ADP (NASDAQ – ADP) Designing better ways to work through cutting-edge products, premium services and exceptional experiences that enable people to reach their full potential. HR, Talent, Benefits, Payroll and Compliance informed by data and designed for people. Learn more at www.adp.com. ADP, the ADP logo, and Always Designing for People are trademarks of ADP, LLC.

Suntem membri

aramt-member

Certificate

iso9001-2015
iso27001-2013