In ce cazuri se poate diminua salariul unui angajat?

Salariul unui angajat, stabilit in cadrul contractului individual de munca, poate fi marit sau diminuat cu acordul salariatului. In acest caz este obligatorie incheierea unui act aditional la contractul de munca, conform articolului 41, alineatul 3, litera e din Codul muncii actualizat.

 

Nota legislativa

Art. 41

(1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
….

(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
….

e) salariul.

Regula anterioara are si exceptii, legiferate tot de Codul muncii:

Reducerea activitatii si a salariului

In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pentru perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul are posibilitatea de a reduce programul de munca.

Odata cu reducerea programului de la 5 la 4 zile pe saptamana, se va reduce corespunzator si salariul angajatului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz.

Diminuarea salariului ca masura disciplinara

Codul muncii prevedere la articolul 248, alineatul 1, ca angajatorul poate aplica sanctiuni disciplinare in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara.

Pe o durata de 1-3 luni, salariul de baza se poate reduce cu 5-10%, iar acelasi procent este stabilit si pentru indemnizatia de conducere, dupa caz.

Inregistrarea diminuarii salariale in ReviSal

Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la articolul 17, alineatul 3 din Codul muncii (precum identitatea partilor, locul de munca, sediul, functia, durata concediului de odihna, salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale etc.) impune incheierea unui act aditional la contract in termen de 20 de zile lucratoare de la aparitia modificarii, cu exceptia situatiilor in care o astfel de modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Astfel, dupa semnarea actului aditional de catre angajatul care este de acord cu diminuarea de salariu, fie ca este sau nu insotita si de reducerea programului de lucru, aceasta modificare se inregistreaza in ReviSal.

Inregistrarea in ReviSal a reducerii salariului de baza ca urmare a unei sanctiuni disciplinare nu este prevazuta expres de HG 500/2011. Insa, pentru ca odata cu diminuarea salariului se reduc si alte elemente de tip sporuri, indemnizatii, avantaje etc., modificarea va putea fi operata in registrul general de evidenta a salariatilor.

Reducerea salariului de baza ca urmare a unei sanctiuni disciplinare poate fi inregistrata in ReviSal in baza deciziei de sanctionare disciplinara.

Ai nevoie de consultanta in resurse umane? Contacteaza-ne!

Te-ar mai putea interesa si:

Cum si cine inregistreaza detasarea in ReviSal?

Servicii externalizare salarizare si expertiza payroll

Implementare soft salarizare: cum se impart responsabilitatile?

Leave a Comment

Solicita o oferta!

Meniu

Newsletter

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR
Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.

Parteneriate

About ADP (NASDAQ – ADP) Designing better ways to work through cutting-edge products, premium services and exceptional experiences that enable people to reach their full potential. HR, Talent, Benefits, Payroll and Compliance informed by data and designed for people. Learn more at www.adp.com. ADP, the ADP logo, and Always Designing for People are trademarks of ADP, LLC.

Suntem membri

aramt-member

Certificate

iso9001-2015
iso27001-2013