Vești bune pentru angajatii romani: pe langa cele 14 zile libere stabilite prin lege, incepand de anul acesta Vinerea Mare a fost declarata zi nelucratoare. Astfel, romanii vor avea o mini-vacanta de patru zile de Paste.
Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui, va deveni zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, potrivit unei modificari legislative semnate de presedinte. Astfel, angajatii se vor bucura pentru prima data de inca o zi libera in apropierea Sarbatorilor Pascale, pe langa cele deja stabilite prin Codul muncii. Anul acesta, Vinerea Mare va fi pe 6 aprilie, iar Pastele pe 8 si 9 aprilie.
Propunerea legislativa pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, care prevede adaugarea unei noi zile de sarbatoare legala si nelucratoare in lista celor deja existente in Codul Muncii, a fost promulgata de catre seful statului, dupa ce a fost adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, la finalul lunii februarie.
Importanta acestei zile in traditia crestina a fost unul dintre motivele invocate de initiatorii propunerii. In expunerea de argumente prezentata pe site-ul Senatului se numara, de asemenea, si faptul ca Vinerea Mare este considerata sarbatoare legala in alte 16tari ale Uniunii Europene (UE).
Codul muncii stabileste, astfel, urmatoarele zile ca sarbatori legale in care nu se lucreaza:
- 1 si 2 ianuarie;
- 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Romane);
- Vinerea Mare, prima si a doua zi de Paste;
- 1 Mai;
- 1 Iunie (Ziua Copilului);
- prima si a doua zi de Rusalii;
- 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
- 30 noiembrie (Sfantul Andrei);
- 1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei);
- 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun).
De asemenea, Codul muncii mai prevede doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora. Concret, salariatii care nu sunt crestini au dreptul sa primeasca liber atat cu ocazia sarbatorilor legale crestine (plus liberele legale fara insemnatate religioasa: 1 si 2 ianuarie, 1 mai, 1 decembrie), cat si cu ocazia a trei sarbatori majore ale propriei religii.